• Canlıları cam kırıklarından korumak amacıyla üretilen özel işlemli camlardır.
• Temperli veya Lamine camlar olmak üzere güvenlik iki yöntemle sağlanabilir.
• Güvenlik camları, başüstü camlarında, döşeme üstünden 90 cm yüksekliğe kadar olan camlarda, yaya trafiğinin yoğun ve hareketli olduğu mekanlarda ve kazaların muhtemel olduğu yerlerde Uluslararası şartnameler gereği kullanılmak zorundadır.
• Ölçüsüne uygun kesilmiş ve kenar işleminden geçirilmiş camlar yumuşama noktasına yakın bir dereceye kadar ısıtılıp hızla soğutularak cam yüzeylerine 10.000 psi basınç ön gerilimi kazandırılır. Temperleme işlemi camların özel fırınlarda erime noktasına yakın derecelerde ısıtıldıktan sonra hızla soğutulması esasına dayanır. Cam temper fırınında 700°C’ye kadar ısıtılır ve yüksek devirli fanlar vasıtasıyla hava üflenerek soğutulur. Sıcaklığın azalması ile yüzey büzüşür ve sertleşir. Ancak iç kısım sıcak kalır ve yüzeydeki büzülmeye kendini uydurur. İç kısmın da soğumasıyla camın her iki yüzünde basınç, iç kısımda ise çekme gerilmeleri oluşur. Ani soğutma uygulanarak temperlenme işlemlerinden geçen cam 300°C’lik bir ısıl şoka dayanıklı hale gelmekteyken temperlenmemiş camda 30-50°CC’lik bir ısıl şok camın kırılmasına neden olmaktadır.
• Özel ısıl işlemlerle belirli seviyelerde yüzey ön gerilimi kazandırılan temperli camlar, normal camlara göre basınç, darbe ve ısıl kırılma risklerine karşı yaklaşık 5 kat daha dirençlidir. (Isıl kırılma, bazı kısımları güneş ısısı alan; diğer kısımları gölgede kalan güneş kontrol panolarında ortaya çıkan bir risktir.)
• Temperleme işlemi aynı zamanda camın gücünü ve ısıl gerilimlere karşı direncini arttırır.
• Temperleme işlemi camın dayanıklılığını ve ısıl gerilimlere karşı direncini arttırmasının yanı sıra, ürünlerin hacmini, kimyasal yapısını, renk ve berraklığını değiştirmez
• Isıl işlemden sonra camlara herhangi bir kesme, delik delme, kenar ve yüzey işlemi yapılamaz.
• Temperleme işleminin bir başka boyutu olan “kısmi temperleme” normal cama göre yaklaşık iki kat daha dirençlidir. Isıl kırılma risklerine karşı da dirençli olan bu camlar genellikle giydirme cephelerde kullanılır. Ancak, kırılma halinde daha büyük parçalara ayrıldığı için güvenlik camı olarak sınıflandırılmamaktadırlar.
Kullanım Alanları
Cam korkuluklar, cam kapılar, duş kabinler, ara bölmeler, cam mobilyalar, şehir mobilyaları, buzdolabı ve fırın camları, güneş kolektör camları, otomobillerin yan ve arka camlarında kullanılır.